Fortsatt flyktingmottagande i Väsby

Efter att kommunen beslutat om att Smedby skola inte kommer bli ett evakueringsboende poängterar kommunstyrelsens ordförande att en ny plats för akut boende för människor på flykt snart presenteras. Kommunens åtagande står fast. “Det är helt naturligt för oss som kommun att kliva fram och visa solidaritet och omtanke med människor på flykt”, säger Mathias … Läs mer

Färre bussturer hotar kommuners tillväxt

Kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) skriver i SvD tillsammans med fem andra kommunstyrelseordförande i Stockholms län om hur SLs förslag om färre bussturer hotar kommuners tillväxt. Läs artikeln här.

Vill du hjälpa till?

minimässaSedan en tid tillbaka har det kommit många människor till Sverige från krigs- och oroshärdar runt om i världen. För att Upplands Väsby ska kunna erbjuda ett gott mottagande och bidra till nyanländas integration är samverkan mellan alla i samhället viktigare än någonsin. Kommunen bjuder nu in till en minimässa som vi hoppas att så många som möjlig av er vill gå på. Varmt välkommen tisdag 3 november till en minimässa där olika organisationer berättar om vad de gör idag och hur du kan hjälpa till.

Lokal: Messingen, matsalen.

Minimässan pågår kl. 18–21, informationstillfällen kl.18 och 19.

Upplands Väsby blir Fair trade city

Fair trade logologo

Kommunfullmäktige beslutade den 19 oktober att kommunen blir Fair trade city. Genom Fairtrade får odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom tillgång till en internationell marknad och en möjlighet till ökad försäljning. Kriterierna ställer krav på lönenivån och sätter ett garanterat minimipris för produkten, därtill långsiktiga handelsrelationer och avtal mellan producent och köpare. Kriterierna reglerar också arbetsvillkoren för anställd arbetskraft, med avseende på de anställdas säkerhet och hälsa.

Upplands Väsbys majoritet verka för en hållbar utveckling – socialt, ekologiskt och ekonomiskt.

 

2 miljoner extra till trygghetsskapande åtgärder

Kommunstyrelsen har beslutat att satsa två miljoner extra på trygghetsskapande åtgärder i Väsby. Detta ekonomiska tillskott är tänkt att ytterligare stärka det trygghetsskapande arbete kommunen länge fokuserat på. – Tryggheten är en mycket viktig fråga för oss, säger Mathias Bohman (S) kommunstyrelsens ordförande. Vårt trygghetsarbete är bra och blir med denna satsning ännu bättre.

Väsby tar plats i Ekomatsligan – 25% ekologisk mat.

Upplands Väsby kommun tog emot diplom  25 procent ekologiska inköp till skolor, äldreboenden och andra verksamheter. Därmed tar Väsby plats i Ekomatsligan som en av 97 kommuner och landsting. Den 16 oktober hålls en ceremoni där kommunen erhåller ett diplom för sin insats.

– Det är med stor glädje vi kliver in i ligan. Vi har höga ambitioner för en hållbar utveckling och då är mängden ekologiskt i den offentliga måltiden en viktig del. De kommande åren ska vi arbeta hårt för att nå närmare våra mål, säger Maria Tuvesson, ordförande för Måltidsakademin (MP).

Det är den ideella föreningen Ekomatcentrum som ligger bakom Ekomatsligan vars främsta syfte är att verka för en bättre miljö och hållbar utveckling. I år firar Ekomatsligan femårsjubileum och det är första gången Upplands Väsby kvalar in på listan.

Väsby tar kliv framåt i Lärarförbundets rankning

29 platser. Så mycket klättrar Upplands Väsby i Lärarförbundets rankning över landets bästa skolkommuner jämfört med 2014. Listan toppas, liksom förra året, av Vellinge kommun. När det gäller meritvärde för de elever som slutade årskurs 9 i våras ses en ökning från plats 222 till plats 119.

Lärarförbundet mäter 14 olika parametrar, bland annat tittar man på utbildade lärare, lärartäthet, lön, meritvärde och andel godkända betyg. I Upplands Väsby syns en förbättring av resultat inom tio av de 14 kategorierna. Den samlade bedömningen för Upplands Väsby ger en 259:e plats, att jämföra med förra årets placering på plats 288.

– Det är glädjande att resultaten i Upplands Väsbys skolor utvecklas så här positivt. Att vi prioriterat skolan och arbetat med projektet ” Ett lärande Väsby” ger resultat och det är roligt att se, säger Lars Valtersson (MP), ordförande i utbildningsnämnden.

Upplands Väsby hamnar på 86 plats av 290 när det gäller andel friska lärare. Likaså ligger lärarlönerna på 64 plats i landet.

 

Britt-Inger får Birgittapriset

Årets Birgittapris går till Britt-Inger Berggren för hennes omfattande engagemang för personer i samhällets marginaler. Bland annat har asylsökande och nyanlända fått ta del av hennes stora engagemang. – Alla av de nominerade till årets Birgittapris har ett genuint samhällsengagemang, men Britt-Inger Berggren är den som lyser mest. Samtliga i juryn är rörande överens om … Läs mer

Besök på Gunnes gård

GunnesIgår besökte vi Väsbys fina forngårdsverksamhet Gunnes gård. En imponerande verksamhet som sedan starten 1989 tagit emot runt 60 000 skolelever. Gården är en rekonstruktion av fynd från en utgrävning i Bålsta och husen på gården står precis på samma vis som fynden visade. Vilket är mycket unikt. På sommaren och under helger är gården öppen för allmänheten. Vi rekommenderar dig att göra en utflykt till vackra Gunnes gård om du inte varit där.

Vill du hjälpa flyktingar och ensamkommande flyktingbarn?

På kommunens hemsida hittar du bra information om hur du kan hjälpa flyktingar och ensamkommande flyktingbarn. Du hittar bra information på kommunens hemsida.