Besök på Brobacken

Kommunalråd Anders Rosén (V) besökte i veckan Brobacken där han träffade enhetschef Cecilia Bengtsson som berättade om äldreboendets verksamhet. När vi kommer till Brobacken har de just avslutat en Nobellunch med trerättersmeny, långbord och linnedukar i husets aktivitetslokal. Imorgon väntar nästa Nobellunch för de som inte fick plats på dagens. Cecilia berättar att det alltid erbjuds någon verksamhet i … Läs mer

Rädda närakuten Löwet

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting står i begrepp att besluta om en framtida närakutsorganisation. Av länets 17 närakuter föreslås 12 bli kvar och landstinget räknar därmed att frigöra 261 miljoner kronor att använda i den framtida närakutsstrukturen. I det tjänstemannaförslag som nu tas fram finns inte Löwenströmska med. Istället skall en ny närakut … Läs mer

Verksamhetsbesök beroendeenheten

IMG_3922.JPG
Birgitte Rost, enhetschef på beroendeenheten berättar om det dagliga arbetet.
Beroendeenheten arbetar med utredning, vård och behandlingsinsatser för vuxna personer över 20 år som missbrukar eller är beroende av alkohol, narkotika och/eller tabletter. I första hand erbjuder beroendeenheten insatser i öppenvård men kan också erbjuda vård på behandlingshem.
– Beroendeenheten i Upplands Väsby tillhör en av länets bästa och har ett gott rykte inom branschen. Det är många som söker sig hit och bland annat därför jag sökte mig hit för fem år sedan, säger Birgitte Rost enhetschef på beroendeenheten.
 -Ett bra stöd till personer som försöker att komma ur  drogberoende är oerhört viktigt.
Beroendeenheten gör stora insatser för den anhöriga som drabbas, för folkhälsan och i förläggningen hela samhällsekonomin. Vi uppskattar verkligen deras fina arbete, säger Anders Rosen kommunalråd (V)

Öppet hus på Händelseriket

När den dagliga verksamheten Händelseriket öppnade sina dörrar för allmänheten under en kväll var vi givetvis på plats för att prata med personal och titta oss omkring. Händelseriket är inriktad på rörelse- och sinnestimulerande aktiviteter och erbjuder ett stort utbud av olika aktiviteter. Här går det att välja mellan att ligga i ett bollhav, bada bubbelbad, gunga, dansa frigörande dans, slappna av i ljusrum, måla och sjunga bland mycket annat.

Målet med Händelserikets verksamhet är att alla skall få en meningsfull dag, få förutsättningar att bibehålla sina funktioner, bli stärkta i de resurser de har och utvecklas i sin egen takt.

Vi fick mycket fina presentationer av personalen som visade runt i de ljusa och rymliga lokalerna. För att få sina besökare att riktigt trivas hade personalen bakat i en vecka. Vilket märktes på det dignande fikabordet som var uppdukat till oss besökare.

IMG_0459
Anders Rosén (V) och Ann-Christin Martens (S) utanför Händelseriket.
IMG_0455
Eva Stenlund (Mp), Anders Rosén (V) och Maria Tuvesson (Mp) i målarrummet.
20160512_173547
Vi får information om hur bollhavet och gungan används i verksamheten.
20160512_174226
Eva Stenlund (Mp) provar gungan.

Årets seniormässa

I onsdag gick kommunens årliga seniormässa av stapeln i Messingen. Mässan arrangerades av Social- och omsorgskontoret och temat för året var digital utveckling med samtal som ”Välfärdsteknologi kanske något för dig?” och ”Må väl till kropp och själ med ny teknik.” Det fanns också möjlighet att ta med sig sin dator till mässan för lite tips … Läs mer

Vi i Väsby uppmärksammar året som gått

Skärmavbild 2015-12-28 kl. 08.52.04

2015 har vi startat vår resa för förändring där skolan och satsningar för att utveckla Väsby med hållbar tillväxt för fler jobb, bostäder och ett gott näringslivsklimat är prioriterade.

Här kan du ta del av årets viktigaste händelser och beslut som för oss i rätt riktning.

Handlingsplan mot psykisk ohälsa

FullSizeRender

 

För snart ett år sedan kom en rapport från Stockholmsenkäten som visade en oroande uppgång bland unga Väsbytjejers drog- och alkoholvanor samt psykisk ohälsa. Efter att resultatens tillkännagavs tillsatte vi en arbetsgrupp för att komma med förslag på lösningar.

– Det finns inte längre så många vuxna som rör sig kring eleverna. På min tid fanns det alltid en vuxen att vända sig till i skolan om man behövde hjälp, men så är det inte längre säger Ann-Christin Martens kommunalråd och ordförande i Social- och äldrenämnden.

Den 9 december föreslog social- och äldrenämnden till kommunstyrelsem att utöka medlen till Ung & Trygg, Väsbys tjejjour och familj- och skolservice.

Läs mer på Vi i Väsby och i handlingsplanen.

Beslut fattat om matleverantör

MatbildUnder de senaste månaderna har vi upphandlat matleverantör till skolor, förskolor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter. I onsdags fattade kommunstyrelsens allmänna utskott beslut om att anta anbudet vi fått från Fazer Food Services AB.

Fazer har även tidigare varit leverantör av mat till kommunala verksamheter men i den nya upphandlingen har vi skärpt kraven på kvalitet på näringsinnehåll i den levererade maten och ställer hårdare krav på både uppföljning och kontroll.

– Upphandlingen ger bättre förutsättningar för bra mat för barn, unga och äldre. Fler får njuta av maten från Messingens kök. Vi jobbar målinriktat för att höja kvaliteten på maten och det arbetet fortsätter. Vi kommer bygga fler tillagningskök under de kommande åren, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

Historisk budget för förskola, skola och bostad

Mathias Bohman

I valet 2014 fick vi Väsbybornas förtroende att utveckla förskolan, skolan och bygga nya bostäder. Inför måndagens kommunstyrelse är vi därför glada att tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Väsbys Bästa lägga fram en historisk budget i den riktningen.

Mathias Bohman, Kommunstyrelsens ordförande
Ann-Christin Martens, Kommunalråd.