Verksamhetsbesök beroendeenheten

IMG_3922.JPG
Birgitte Rost, enhetschef på beroendeenheten berättar om det dagliga arbetet.
Beroendeenheten arbetar med utredning, vård och behandlingsinsatser för vuxna personer över 20 år som missbrukar eller är beroende av alkohol, narkotika och/eller tabletter. I första hand erbjuder beroendeenheten insatser i öppenvård men kan också erbjuda vård på behandlingshem.
– Beroendeenheten i Upplands Väsby tillhör en av länets bästa och har ett gott rykte inom branschen. Det är många som söker sig hit och bland annat därför jag sökte mig hit för fem år sedan, säger Birgitte Rost enhetschef på beroendeenheten.
 -Ett bra stöd till personer som försöker att komma ur  drogberoende är oerhört viktigt.
Beroendeenheten gör stora insatser för den anhöriga som drabbas, för folkhälsan och i förläggningen hela samhällsekonomin. Vi uppskattar verkligen deras fina arbete, säger Anders Rosen kommunalråd (V)

Öppet hus på Händelseriket

När den dagliga verksamheten Händelseriket öppnade sina dörrar för allmänheten under en kväll var vi givetvis på plats för att prata med personal och titta oss omkring. Händelseriket är inriktad på rörelse- och sinnestimulerande aktiviteter och erbjuder ett stort utbud av olika aktiviteter. Här går det att välja mellan att ligga i ett bollhav, bada bubbelbad, gunga, dansa frigörande dans, slappna av i ljusrum, måla och sjunga bland mycket annat.

Målet med Händelserikets verksamhet är att alla skall få en meningsfull dag, få förutsättningar att bibehålla sina funktioner, bli stärkta i de resurser de har och utvecklas i sin egen takt.

Vi fick mycket fina presentationer av personalen som visade runt i de ljusa och rymliga lokalerna. För att få sina besökare att riktigt trivas hade personalen bakat i en vecka. Vilket märktes på det dignande fikabordet som var uppdukat till oss besökare.

IMG_0459
Anders Rosén (V) och Ann-Christin Martens (S) utanför Händelseriket.
IMG_0455
Eva Stenlund (Mp), Anders Rosén (V) och Maria Tuvesson (Mp) i målarrummet.
20160512_173547
Vi får information om hur bollhavet och gungan används i verksamheten.
20160512_174226
Eva Stenlund (Mp) provar gungan.

Integration och arbetsmarknad samlas i ett gemensamt utskott

På Kommunstyrelsens sammanträde den 4 april beslutade den politiska majoriteten, S, MP, V och VB, att inrätta ett nytt politiskt utskott för integration och arbetsmarknad i kommunen. En integrationssamordnare kommer att anställas. Bakgrunden till utskottets bildande är att vi i dessa frågor ser stora samhällsutmaningar som vi vill ta oss an. För närvarande framförallt ungdomsarbetslösheten … Läs mer

Näringslivsminister Mikael Damberg besökte Väsby

p0tlh4o7dl7q2ua2k1zif8zrki9ykg

Upplands Väsby kommun har varit framgångsrik i att skapa ett bra näringslivsklimat. Det är viktigt att det arbetet fortsätter. Väsby ska erbjuda en gynnsam miljö för företag, med en positiv inställning till företagande och entreprenörskap med stort fokus på samverkan. Bra förutsättningar och goda villkor för näringslivet är viktigt för att skapa fler arbetstillfällen.

Den 30 mars besökte kommunstyrelsens orförande Mathias Bohman tillsammans med näringslivs- och innovations minister Mikael Damberg det internationella Väsby företaget Revent. Revent har anställda från 17 olika länder och är världsledande på bakugnar.

Nyheten publicerades i Vi i Väsby den 5 april 2016 nr: 14. Foto: Vi i Väsby

Nytt utskott med fokus på integration i Upplands Väsby

h6fotbci5eoqc239la03

För att lyckas med utmaningen kring integration  inför vi  ett arbetsmarknads- och integrationsutskott. Utskottets uppgift är att strategiskt leda, samordna och följa upp kommunens samlade arbete med integration och sysselsättning. Utskottet träder i kraft den 1 juli 2016.

– Fokus på integration och att få fler personer i jobb har hög prioritet i Väsby. I takt med att utmaningarna växer är det viktigt att kommunen gör allt som krävs för att lyckas på detta område, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, Upplands Väsby kommun.

Utskottets roll ska vara att på strategisk nivå hålla ihop och samordna integration och sysselsättning för ungdomar. Det innebär bland annat att titta på möjligheter till att hitta nya arbetssätt och hur olika områden behöver samverka för att nå goda resultat.

Ordförande för det nya utskottet blir Ibrahim Abdallah (S).

 

Besök i chokladfabriken

IMG_2567Kommunstyrelsens orförande Mathias Bohman (S) och kommunalråd Roland Storm (VB)  besökte Mondelez som tillverkar Marabou choklad tillsammans med, kommundirektör Hillevi Engström och näringslivschef Anders Wink.

”I år firar Marabou 100 års jubileum och 40 år i Upplands Väsby. Jag är glad att jag idag fick möjligheten att göra ett företagsbesök på Mondelez som äger varumärket. Företaget är imponerande på många sätt och självklart en otroligt viktig arbetsgivare i kommunen. Tacksam över ett intressant, givande och stimulerande besök med fokus hur samarbetet mellan företaget och kommunen kan utvecklas ytterligare. Måste också erkänna att det är lite av en dröm som går i  uppfyllelse att äntligen få besöka chokladfabriken” säger Mathias Bohman.

IMG_0365

Kommunstyrelsens ordförande besöker Väsbyföretag

12523001_10208907795358555_1764501232514029958_n

Ett blomstrande näringsliv är motorn till en lokal arbetsmarknad som genererar skatteintäkter vilket skapar förutsättningar till fler bostäder och en bra välfärd.

För ett tag sedan besökte kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman väsbyföretaget Pahlén och som gör kvalitativa delar till swimmingpooler. – Över 40 år i branschen, 50 anställda och export på hela 70 procent imponerar säger Mathias Bohman. På bilden Stefan Pahlén, vd, Anders Wink, näringslivschef i kommunen, undertecknad och Bo Pahlén, företagets grundare.

420 sommarjobb till Väsbys ungdomar

sommarjobbmajoriteten

Kontakter och arbetslivserfarenhet är många gånger avgörande för att få ett jobb. Första vägen framåt för många unga väsbybor är möjligheten till ett sommarjobb. Nästan hälften av Väsbys ungdomar, födda 1998 och 1999, får nu en chans att få in en fot på arbetsmarknaden.

Kommunstyrelsens beslutade i måndags att öka kommunens ambitioner att erbjuda sommarjobb till unga. Beslutet innebär att totalt 420 ungdomar i årskurserna 8 och 9 samt ettan och tvåan på gymnasiet ska erbjudas sommarjobb. I beslutet lyfts också att alla ungdomar ska erbjudas en plats en gång under sin gymnasietid. Anställningen sträcker sig mellan en till tre veckor.

Förra året sökte 407 ungdomar sommarjobb och målet är att antalet sökande blir detsamma även i år men att antalet platser som erbjuds ska motsvara den siffran. Årets satsning är större än tidigare år.

– Sommarjobb är ett naturligt sätt för unga att få in en fot på arbetsmarknaden, därför är det både roligt och viktigt att kommunen nu ökar sina ambitioner kraftigt, säger Mathias Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nyanlända, ensamkommande flyktingungdomar finns inkluderade i initiativet, med schablon-ersättning från Migrationsverket för särskilda introduktionsinsatser. Kommunen vill även ha med näringslivet och egna verksamheter och ger därför på olika sätt ekonomiskt stöd. Bland annat får konkurrensutsatta kommunala verksamheter halva lönekostnaden subventionerad.

För mer information läs på kommunens hemsida: här